הבדלים בין גרסאות בדף "כ"ב תשרי תשל"ח"

מתוך יומן 770
 
שורה 1: שורה 1:
בשעה עשר בבוקר התכנס "מניין" של זקני החסידים ליד חדרו של הרבי לתפילת שחרית עד קריאת התורה התפלללו ב"גן עדן התחתון" (חדר ההמתנה ליחידות), ולקריאת התורה, נכנסו ל"גן עדן העליון", חדרו הק' של כ"ק אדמו"ר שליט"א, וקראו בתורה. כבימה שימש הפעם הסטענדר של הרבי שעמד ליד המיטה.
+
'''יום שלישי, שמיני עצרת'''  
  
במשך התפילה וקריאת התורה לא קם הרבי מהמיטה, אבל כאשר נקרא לעלות למפטיר אזר הרבי כוח, התיישב, נשק את ספר התורה ובירך את הברכות. אחרי ה"קריאה" קרא הרבי את ההפטרה בקול ברור ורגיל, עד שאפילו אלו שעמדו בחוץ יכלו לשמוע את ההפטרה.
+
לערך בשעה 9:30 אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א לריל"ג שיסדרו עבורו מנין לשחרית וגם קריאת התורה. תפילת שחרית התפללו בשעה 10:00 במנין מצומצם בג"ע התחתון, וכ"ק אדמו"ר שליט"א התפלל כשהוא שוכב על המיטה. כשהגיעו לקריאת התורה, אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א שיעלה למפטיר, אך יעשה זאת בעודו יושב על המיטה וכן היה (אף שהרופאים לא היו מרוצים מכך, כי לדעתם זה מכביד על הלב). קריאת התורה התקיימה בחדרו של כ"ק אדמו"ר שליט"א על הסטנדר של כ"ק אדמו"ר שליט"א, וכ"ק אדמו"ר שליט"א עלה לתורה ואמר את ההפטרה בישיבה (אך בברכות ההפטרה התרומם קצת). את ההפטרה אמר בקול רם ויכלו לשמוע גם בגן-עדן-התחתון, שם התפללו תפילת מוסף כשדלת החדר נשארה פתוחה. אחרי ההפטרה אמר "יזכור" בעמידה, ואח"כ שכב שוב במיטה. ב"הוא אלוקינו" וב"אתה בחרתנו" רמז בידו שיש לשיר ע"י שהכה קלות על המטה.  
  
את תפילת המוסף התפללו, כמו שחרית, ב"גן עדן התחתון". כאשר שרו הנוכחים "הוא אלוקינו" ו"אתה בחרתנו" בחזרת הש"ץ - עודד הרבי את השירה בתנועות קלות.
+
אחרי התפילה התחיל לשיר "ושמחת בחגך" (ורמז בידו לשיר כנ"ל) ואח"כ ביקש שכל המתפללים יעברו לפניו ובירך את כולם ב"גוט יום טוב". לכהנים אמר "יישר כח". לרב שמערל גורארי' (מתל-אביב) הורה לדבר עם הגבאים אודות מכירת המצוות בשבת בראשית.  
  
קהל האלפים שנאסף לתפילה בבית הכנסת הגדול עמד כמעט כולו ברחבת "770" ושוחח על המצב. כך גם הציבור שעמד בפנים. רבים כבר ידעו מפי הרופאים שהרבי עבר התקף לב קשה. בינתיים החלו להתפלל ובאמצע תפילת שחרית ירד מישהו מחדר הרבי לבית הכנסת ובפיו בשורה טובה: הרופאים קבעו שהמצב הולך ומשתפר. הרבי יבריא בע"ה.
+
כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר לריל"ג: "מען זאָל ניט פאַרגעסן גיין משמח זיין אידן בביהכ"נ כו'" ושילכו לשם "מיט אַ שוטרעם", וכן תפילת מעריב וההקפות (בערב) יהיו בשמחה "און אַזוי אויך מאָרגן און דער עיקר מיט אַ שטורעם", והוסיף שאלו שרוצים לעשות לטובת בריאותו שילכו לשמח יהודים.  
[אחד השלוחים שיחיו, הכריז בהתרגשות גדולה שכולנו מקבלים על עצמנו להשתפר, ומבקשים מהקב"ה שישלח בקרוב רפואה שלימה לכ"ק אדמו"ר שליט"א שהיה בריא, ויתן לו אריכות ימים ושנים טובות].
 
  
לאחר התפילה בחדרו הק' התחיל הרבי לשיר "ושמחת", והורה שכל אחד מהנוכחים יעבור על ידו לומר "גוט יום טוב". לכולם אמר: "גוט יום טוב" ולכהנים הוסיף והביע: "יישר כוח". כאשר עבר הרב שמריהו גוראריה (מתל אביב) אמר לו שידבר עם הגבאים אודות "מכירת המצוות" בשבת בראשית. עובדה זו העלתה כמובן את המצב רוח אצל כולם, שהיה נתון עד לשעה זו בשפל חסר תקדים.
+
באמצע תפילת שחרית נודע לקהל הרחב שהי' בביהכ"נ הגדול שהרופאים קבעו שהמצב הולך ומשתפר. אחד השלוחים מאנגליה (ר' נ.ס.) הכריז שכולם מקבלים על עצמם להשתפר ומבקשים מהקב"ה שישלח בקרוב רפואה שלימה לכ"ק אדמו"ר שליט"א, וכמו"כ אמרו פעמיים "מי שברך" לרפואת כ"ק אדמו"ר שליט"א – פ"א אמר ר' ז.ש. ובפעם השניה אמר הבעל-קורא הרב שוסטערמאַן. בקשר למפטיר (שנהוג שכ"ק אדמו"ר שליט"א מקבלו), אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א שיתנוהו לרב, ונתנוהו לב דוד חנזין מאה"ק (כי לא היה רב מכובד אחר וגדול ממנו).  
  
חלפו כמה שעות והד"ר וייס הגיע בטיסה משיקאגו. הוא אף הביא איתו מבית הרפואה שלו מכשירים משוכללים באמצעותם יוכלו הבדיקות שיבוצעו כאן למסור את התוצאות שם.
+
אחרי התפילה ירד ר' לייבל ביסטריצקי וסיפר אודות מה שהיה במשך התפילה, ומצב הרוח של הקהל התרומם.  
  
לפני כן כאשר הגיע ל"770", פרץ הרופא בבכי מר, באומרו: "תמיד אנחנו יודעים שהרבי מחולל ניסים ונפלאות לחולים וכו', אני בעצמי יודע זאת כי טיפלתי באנשים שהרבי שלחם אלי להתרפאות; וכעת עלי לבוא ולרפאות את הרבי בכבדו ובעצמו..."
+
במהלך התפילה של כ"ק אדמו"ר שליט"א הגיע הד"ר ווייס משיקאגו, שאף הביא עמו כמה מכשירים מביה"ר שלו, שבאמצעותם יוכלו שם לבדוק את תוצאות הבדיקות שיעשה כאן. מספרים שכאשר הגיע ל-770 פרץ בבכי ואמר: תמיד ידענו שכ"ק אדמו"ר שליט"א מחולל נסים ונפלאות לחולים וכו', ואני בעצמי נוכחתי בכך כשטיפלתי בכמה רופאים שכ"ק אדמו"ר שליט"א שלח אלי להתרפאות, אך כעת עלי לבוא ולרפאות את כ"ק אדמו"ר שליט"א. כשנכנס לחדר ונבהל לראות את כ"ק אדמו"ר שליט"א בעזה מצב, אמר לו כ"ק אדמו"ר שליט"א (שהבחין בכך) שרוצה שיטפל בו כמו בכל פציינט רגיל (דיבר איתו באנגלית).  
  
כאשר נכנס לחדרו של הרבי, השתנו פניו. הרבי פנה אליו ואמר: "ברצוני שתטפל בי כמו פציינט רגיל". הרופא וייס בדק את הרבי. "קשה לטפל כך בחולה. קשה - אבל אפשרי" , הוא אמר, "איננו רופא גדול, אבל אני יודע מה זה 'רבי'; ולכן אני מקווה בע"ה שאוכל לרפא את הרבי". והמשיך: "אני ישאר כאן כל זמן שיידרש ואטפל ברבי, עד אשר יבריא. והרבי בוודאי יבריא".
+
מספרים שעצם הגעתו של הד"ר ווייס גרמה לכ"ק אדמו"ר שליט"א להיות במצב רוח מרומם. הד"ר ווייס אמר שאמנם קשה לטפל בחולה כשאינו בביה"ר, אבל זה אפשרי. על עצמו אמר שאינו רופא גדול, אבל יודע מהו "רבי" ולכן מקווה שיוכל לתת את הטיפול הטוב ביותר. הוא אמר שיישאר ליד כ"ק אדמו"ר שליט"א עד אשר יבריא. הוא אף אמר שיש לשמוע לדעת כ"ק אדמו"ר שליט"א ולאפשר לו להישאר בחדרו, ומנה כמה מעלות בכך: כאן יהי' הטיפול עם רופא צמוד, כ"ק אדמו"ר שליט"א יוכל להביע דעתו על הטיפול וגם לא יצטער מהריחוק מהחסידים.  
מאז שדוייס נכנס לחדר, אמר שהמצב משתפר והולך ומשתפר. בכלל, תמיד כשעשו בדיקות היו מראים את הממצאים לרבי שליט"א, והוא היה אומר מה עליהם לעשות. "כל מה שהרבי אומר - כן הוא בדיוק", התבטאו הרופאים.
 
  
הרבי ביקש מהרופאים שאם ישתנה, ח"ו, המצב - שלא יפרסמו זאת. הרופאים שאלוהו: "אם כן - מדוע לא שוחח הרבי על כך עד עכשיו?" והשיב הרבי: "בכל פעם שהיה לי כאב - טיפלתי בעצמי במקום של הלב והכאב עבר". ושוב אמר להם, שידע כל הזמן שהיה לו התקף לב, אבל לא רצה לגלות את זה.
+
וכך הי' סדר הבדיקות: אחרי שהתקבלו תוצאות הבדיקות היו מראים אותן לכ"ק אדמו"ר שליט"א שהי' קובע איך ומה צריך לעשות. הרופאים אמרו שאומר הכל בדיוק מתאים לשיטות הרפואה.  
  
כל הרופאים היו המומים מכך שלפי כל הסימנים עבר הרבי את ההתקף הקשה בעת ה"הקפות", ולמרות זאת צעד הרבי להקפה השביעית, חזר לבימה לסיום התפילה, ועלה מבית הכנסת לחדרו למעלה - במדריגות! הרופאים התבטאו פה אחד שאלו היו כוחות על אנושיים. "אי אפשר להאמין שאחר התקפת לב כזו יוכל אדם לעלות במדריגות וללכת לאכול בסוכה!" אמרו.
+
במהלך הבדיקות אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א לריל"ג שהוא מעוניין לעשות קידוש ולאכול סעודת יו"ט, וכן היה (הרופאים התנגדו לכך, אך הד"ר ווייס אמר שצריך לתת לכ"ק אדמו"ר שליט"א לעשות קידוש).  
  
אחד הרופאים סיפר: "ראיתי פעם ספר, שמלך אף פעם לא נופל לפני בני עמו, מכיוון שאין זה לכבוד, וכמו כן, הרבי", אמר, "לא נפל על בימתו בבית הכנסת בשעת ההתקפה; כי הרבי דומה למלך!"...
+
הגיע גם רופא מקליוולנד, בעל-תשובה, וכשנכנס אמר לכ"ק אדמו"ר שליט"א שכעת כשרואה את מצב כ"ק אדמו"ר שליט"א חושב הוא שחילל יו"ט בזה שבא. כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר לו שעדים שבאו לעדות החודש לפעמים קרה ובאו באמצע יו"ט ובכל זאת קיבלו אותם הבית-דין, ועד"ז כאן, בכדי לרפאות יהודי מחללים גם על ספק.  
  
אחרי התפילה הודיעו, שכ"ק אדמו"ר אמר (להרב יהודה לייב גרונר) - "מען זאל ניט פארגעסן גיין משמח זיין אידן בבית הכנסת וכו' און מ'זאל גיין מיט א שטורעם, וכן תפילת ערבית וה"הקפות" (בערב) יהיו בשמחה, און אזוי אויך מארגן, און דער עיקר - מיט א שטורעם!" [=שלא ישכחו ללכת לשמח יהודים בבתי הכנסת, וכן גם מחר, והעיקר - שילכו ב'סערה'!] כמו כן אמר ש"אלו שרוצים לגרום להטבת בריאותי - שילכו לשמח!"
+
כ"ק אדמו"ר שליט"א שאל את א' הרופאים (שבא לקחת דם לבדיקה): מה גורם שהדם ייצא – המחט (הזריקה) או הריקנות שבו ("וואַקיום") המושך את הדם מהגידים? הרופא ענה שזהו הריקנות. כ"ק אדמו"ר שליטסיפר לו: פעם התעניינתי בכך, כי מישהו בא אלי וטען שהוא "ריק" ואינו שייך לכלום. אמרתי לו שאדרבה, דבר של ריקנות מושך לתוכו בכח חזק יותר, וממילא הוא כלי לכל עניני טוב וקדושה. וסיים כ"ק אדמו"ר שליט"א: הרי בשמיני עצרת הרבנים אומרים "סערמאָנס" (נאומים), ומכיון שאינני מורשה לדבר, הנני אומר את מה שאמרתי ואתה תמסור לשאר.
  
רופא אחד מעיר קליוולנד, 'בעל תשובה', כאשר נכנס אצל הרבי שליט"א - וראה כל כך הרבה רופאים על אתר - אמר, שחושב שחילל את יום טוב בזה שהגיע באמצע החג, כי ספק גדול הוא אם יקבלו את חוות דעתו. וענה הרבי: "זהו כמו בעדות לקידוש החודש - שאומרים לעדים שיבואו ומחללים שבת ויום טוב על כך, למרות שיש ספק גדול אם עדותם תתקבל; וכך גם כאן", אמר הרבי "בכדי לרפאות יהודי מחללים יום טוב על הספק".
+
הרופאים ביקשו שכל הניגונים והריקודים יהיו רק בבית הכנסת הגדול (ולא ליד חדרו של כ"ק אדמו"ר שליט"א), בכדי לתת לכ"ק אדמו"ר שליט"א אפשרות לנוח.
 +
בשעה 4:00 שאל כ"ק אדמו"ר שליט"א את הריל"ג מדוע אינו שומע שמחת יו"ט, והשיב שזהו מחמת מה שהרופאים ביקשו. השיב כ"ק אדמו"ר שליט"א: ככל שאשמע שמחת יו"ט זה יוסיף בהחלמתי, ולכן תדאג לכך שאשמע את השמחת יו"ט".  
  
לפנות ערב נכנס הרב ש.א. קזרנובסקי (יחד עם הרב י.ל. גרונר) אל כ"ק אדמו"ר שליט"א, ובעיניים זולגות דמעות איחל לרבי שליט"א "רפואה שלימה". הרבי הגיב על כך: "סאיז דאך א סתירה צו 'ושמחת בחגך'; מ'וויל דאך אז מיר זאל צוקומען אין בריאות - איז דאס דווקא דורך מרבה זיין בשמחה. בכיות", אמר, "איז נגד רצוני!". [זה הרי סתירה ל'ושמחת בחגך'; רוצים שיתווסף לי בבריאות - אז זה דווקא ע"י שירבו בשמחה. בכיות - זה נגד רצוני!].
+
הריל"ג מסר זאת לרופאים, והללו אמרו שא"כ, יש לעשות כרצון כ"ק אדמו"ר שליט"א. הריל"ג הודיע זאת לקהל ותיכף ומיד התחילו לנגן ולרקוד ליד חדרו של כ"ק אדמו"ר שליט"א.  
  
ביום ההוא נתן הרבי שליט"א להרב קזרנובסקי שני בקבוקי 'משקה' (שהכניסו אליו לפני החג), ואמר לו: זהו בכדי לחלק לכאו"א בעת ההתוועדות שלפני ה"הקפות" - שבוודאי יארגנו - ובוודאי לא יחסרו בה דברי התורה, ההתעוררות והשמחה. ואחר כך יערכו את ה"הקפות" ושתהיינה בשמחה, ושלא יגרע משמחת החג". כמו כן אמר, שישתו מה'משקה' עוד במשך היום, שלא יהיה כמכין מהיום למחר.
+
הרבנית היתה יורדת כל שעתיים לראות מה המצב, ומספרים שכשהיתה נכנסת לחדרו של כ"ק אדמו"ר שליט"א היו פניו נראות כרגיל.  
  
אחר כך נכנס הרש"ג (ז"ל) לכ"ק אדמו"ר שליט"א, והרבי אמר לו כי הוא עושה אתו לשליח בנוגע לפסוקי "אתה הראית", ושימכרו את הפסוקים - לטובת ישיבת תומכי-תמימים - כרגיל, ובלי שינויים; את השתתפותו - אמר הרבי - יתן בדולרים יחידים, וכל מי שיקנה פסוק יקבל דולר (של כ"ק אדמו"ר שליט"א). לפנות ערב התבטא הרבי שליט"א שבעת ההתוועדות ובהליכה ל"הקפות" יציירו "אז דער וואס זיצט אויפן בענקל - פעלט ניט!" [= שזה שיושב על הכיסא - לא חסר!...].
+
באמצע היום שאלו שוב את כ"ק אדמו"ר שליט"א באם רצונו לנסוע לבית הרפואה, והשיב שכבר הביע את דעתו.  
  
בשעה תשע בערב, לפני ה"הקפות", התיישב הקהל הגדול להתועדות עם זיקני החסידים. כסאו הק' של כ"ק אדמו"ר שליט"א היה מונח במקומו, כרגיל... חילקו לכאומה'משקה' שהרבי שלח במיוחד עבור ההתוועדות.
+
מספרים גם כי הרופאים שאלו את כ"ק אדמו"ר שליט"א מדוע לא סיפר כבר לפני כמה שבועות שמרגיש כאבים בלב, וכ"ק אדמו"ר שליט"א ענה שבכל פעם כשהרגיש כאב עשה לעצמו עיסוי ("מאַסאַדז'" והכאב חלף. כעת אמר להם כ"ק אדמו"ר שליטשלא יפרסמו את המצב באם ישתנה לרעה.  
  
בליל שמחת תורה שאל הרבי שליט"א להרב י.ל. גרונר: "האם הלכו לשמח בבתי כנסת?" וענה: "כן". שוב שאלו הרבי: "וואס טוט זיך אונטן (בביהכנ"ס)? [מה קורה למטה בביהכנ"ס?] וענה: "מתוועדים משעה תשע". הרבי המשיך להתעניין: "מיט א שטורעם? תמסור להם" אמר, שאמרתי שיהיה מיט א גרויסען שטורעם!".
+
אחת שעבדה כמשרתת בבית אדמו"ר (מהוריי"צ) נ"ע וכעת סידרה משהו בחדר כ"ק אדמו"ר שליט"א ביקשה רשות לשאול משהו. כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר שיכולה לשאול והיא שאלה אם מישהו אחר הי' באותו מצב והי' שואל את כ"ק אדמו"ר שליט"א האם לנסוע לבית-הרפואה, מה הי' עונה לו. כ"ק אדמו"ר שליט"א השיב לה בשאלה: "וואָלט ער מיר געפאָלגט?" וכשענתה שכן המשיך כ"ק אדמו"ר שליט"א: "במילא דאַרף מען מיר איצטער אויך פאָלגן" [לפי יומן אחר היה זה א' הרופאים ששאל זאת, והשיב כ"ק אדמו"ר שליטשאינו מחויב לענות על "לו יצוייר"]...  
  
אחר ההתוועדות הלכו כולם לערוך את ה"הקפות" בבית הכנסת הגדול. ה"הקפות" נערכו בשמחה גדולה ועצומה מאוד, עד שגם "למעלה" נשמעו השירים והריקודים. בעת הריקודים ניגנו, במשך שעה ארוכה, את הניגון "זאל שוין זיין די גאולה", אך הפעם החליםו את מילותיו ב"דער רבי זאל געזונט זיין", ומאוחר יותר - "דער רבי וועט געזונט זיין" ומאוחר יותר "דער רבי איז געזונט", כאשר כל מי שנכח בבית הכנסת לא ישכח כל ימי חייו את סערת הריקוד הזה שמצד אחד נרקד בשמחה רבה ומצד שני עם דמעות בעיני כל אחד.  
+
אחה"צ אמר הרב שלמה אהרן קזרנובסקי לריל"ג שבכל שנה יש לו חזקה למסור שני בקבוקי משקה, ולכן ביקש לעשות זאת גם עתה. כ"ק אדמו"ר שליט"א הסכים לזה, והרב קזרנובסקי נכנס יחד עם הריל"ג. כשנכנס, איחל לכ"ק אדמו"ר שליט"א רפואה שלימה ופרץ בבכי וכ"ק אדמו"ר שליט"א אמר לו: "ס'איז דאָך אַ סתירה צו ושמחת בחגיך, מ'וויל דאָך אַז מיר זאָל צוקומען אין בריאות, איז דאָס דווקא דורך מרבה זיין בשמחה. בכיות איז נגד רצוני", ונתן לו את שני בקבוקי המשקה [לפי יומן אחר, הוכנסו בקבוקי המשקה עוד לפני החג] והורה שבלילה תתקיים התוועדות כרגיל, שבודאי לא יחסרו בה דברי תורה, התעוררות ושמחה, ושאחרי' יערכו את ההקפות ושיהיו בשמחה ושלא יגרע משמחת החג. כ"ק אדמו"ר שליט"א הורה שישקו מהמשקה שנתן ביום, שלא יהיה כ"מכין" כו'.  
  
אחד הרופאים התבטא אחר כך שאילו ידע הקהל כמה נחת אוח גורם ניגון זה לרבי שליט"א - היו מנגנים אותו כל הזמן ללא הרף!
+
כ"ק אדמו"ר שליט"א הורה לרש"ג – דרך המזכיר הריל"ג – שאת הפסוקים מ"אתה הראת" ימכרו הערב לטובת ישיבת תומכי תמימים, כרגיל מידי שנה, בלי שינויים, ואת השתתפותו יתן כ"ק אדמו"ר שליט"א בדולרים בודדים ואלו שיקנו פסוק יקבלו דולר אחד.
  
מספרים, שבאותה שעה - כאשר שמע הרבי שליט"א ששרים "דער רבי איז געזונט" - ירד הרבי שליט"א ממיטתו ועמד על רגליו הק' [בכדי שהריל"ג יוכל למסור לקהל - כך אמר - שהוא "מרגיש טוב באופן גלוי"], ואף התבטא באוזני הרופא, כשחיוך רחב נסוך על פניו הק': "דאס איז חסידים"... וכאשר שאלוהו אם השירים והניגונים למטה לא מפריעים וטורדים את המנוחה המוחלטת שהוא זקוק לה - ענה: "ס'איז א געשמאקע מוזיק!"...
+
במשך היום לקה כ"ק אדמו"ר שליט"א בהתקף לב נוסף, אך לא כה חמור כמו הקודם. למנחה ומעריב לא היה מנין (רק להקפות), ובליל שמחת תורה נח כ"ק אדמו"ר שליטבמשך רוב הלילה.  
  
בינתיים, בשעה אחת שתיים אחר חצות הלילה, נכנס "מנין" ל"גן עדן התחתון" והתפללו תפילת ערבית, כאשר הרבי יושב על מיטתו. גם את ה"הקפות" ערך הרבי תוך כדי ישיבה על המיטה, וספר התורה בידו הק'.
+
'''ליל שמחת תורה'''
  
אחר התפילה וה"הקפות" אצל הרבי, יצא הרב י.ל. גרונר מהחדר וסיפר שהרבי אמר לו שיתוועדו גם למחרת כרגיל, ושכולם יטלו ידיים לסעודה; וכי את ה'משקה' שהכניסו אליו לפני יום טוב יחלקו בעת ההתוועדות. ושוב אמר הרבי: "ברצוני שהשמחה שהיתה ביום שמיני עצרת - תיהיה ביום שמחת תורה בכפליים!" [אומרים, שהרבי התבטא: "וויפיל מען האט זיך געפילט היינט; אפילו א מיליאן מאל בעסער ווי נעכטן - איז דעם צוויטן טאג (מארגן) קען מען נאך אלץ פילן בעסער!"].  
+
רוב הקהל הלך לבתי-כנסיות, השנה גם למקומות מרוחקים ביותר לאור ההוראה שילכו עם "שטורעם", לשמח יהודים בשמחת החג. אלו שהלכו לבתי כנסיות בשכונת קווינס הלכו גם לאוהל (כנ"ל), היות וזה לא רחוק מהמקום שהלכו. בשעה 9:00 התקיימה התוועדות חסידית בהשתתפות זקני ומשפיעי אנ"ש. הרב מרדכי מענטליק חזר על שיחת כ"ק אדמו"ר שליט"א מי"ג תשרי והרב יואל כהן לימד שיחה משמח"ת. בהתוועדות זו חילקו את המשקה שנתן כ"ק אדמו"ר שליט"א לרב קזרנובסקי. הכסא של כ"ק אדמו"ר שליט"א ניצב במקומו ליד שולחן ההתוועדות. באמצע ירד הד"ר ווייס שרצה להגיד כמה מילים באידיש דווקא. הוא בירך את כ"ק אדמו"ר שליטואמר לקהל שהמצב כבר יותר טוב.  
  
הרב גרונר הוסיף וסיפר, שהרבי אף מסר על ידו תוכן מ"שיחה" שיהיה עליו לחזור עליה בעת ההתוועדות, והורה לו להתדבר בעניין ("דורכרעדן") עם ה"חוזר" הרב יואל כהן, שיוסיף לדבר "מראי מקומות" וכו'...
+
בזמן הזה שאל כ"ק אדמו"ר שליט"א את המזכיר הריל"ג האם הלכו לשמח בבתי-כנסיות וענה הלה שכן. כ"ק אדמו"ר שליט"א המשיך לשאול "וואָס טוט זיך אונטן? (בבית-הכנסת)" וענה שמתוועדים החל מהשעה 9:00. שאל כ"ק אדמו"ר שליט"א: "מיט אַ שטורעם?" והוסיף שימסור שאמר שיתוועדו "מיט אַ גרויסן שטורעם".
 +
 
 +
אחרי ההתוועדות התחילו במכירת ואמירת פסוקי "אתה הראת". בדרך כלל נהוג שבלילה זה מתכבד כ"ק אדמו"ר שליט"א לומר את כל פסוקי "אתה הראת" בפעם הראשונה, ובשני האחרים בפסוק ראשון ואחרון. גם הפעם נהגו כך וכל הקהל אמר פסוקים אלו (כל הקהל השתתפו בקנייתם לזכות בריאותו של כ"ק אדמו"ר שליט"א). את הפסוק "ופרצת" קנו התמימים בסך של 770 דולר (כ"א השתתף בסכום של 5 דולר). אחרי כל פעם שסיימו את "אתה הראת" שרו ורקדו "לשם שמחת יו"ט", לאור הוראת כ"ק אדמו"ר שליט"א שהכל יתנהל כרגיל בלי שינויים. בהקפה ראשונה ושביעית רקד הרש"ג לבד. הלילה הגיעו ל-770 אנשי הקונסולי' הישראלית והתכבדו באמירת פסוקים. אח"כ נערכו ההקפות כשבין הקפה להקפה רקדו ושרו משך זמן. השמחה היתה למעלה מהגבלות – לאור בקשת כ"ק אדמו"ר שליט"א. שרו את הניגון "זאָל שוין זיין די גאולה" והחליפו מילים אלו במילים "זאָל שוין קומען די רפואה, דער רבי זאָל געזונט זיין" ואחר-כך החליפו למלים "דער רבי איז געזונט, משיח זאָל שוין קומען", וכך שרו במילים אלו במשך כמעט שעה שלמה בריקודים.
 +
 
 +
באותו זמן קם כ"ק אדמו"ר שליט"א ממיטתו ועמד על רגליו ואמר שעושה זאת בכדי שהריל"ג יוכל למסור לקהל שהוא מרגיש טוב "באופן גלוי". כששמע את הניגון הנ"ל (בעת שפתחו את הדלת מפעם לפעם) אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א לרופא: "דאָס איז חסידים". כששאלו את כ"ק אדמו"ר שליט"א האם הרעש מהשירה אינו מפריע לו, וענה: "עס איז אַ געשמאַקע מוזיק".
 +
 
 +
אחד הרופאים אמר שאם ידעו הקהל כמה נחת רוח גרם ניגון זה לכ"ק אדמו"ר שליט"א היו מנגנים אותו כל הזמן [ביומן אחר נרשם שאמר שאם החסידים היו רואים את החיוך של כ"ק אדמו"ר שליט"א היו קונים את כל המשקה בניו יורק, ועד"ז אם היו רואים את ההבדל שבין שמע"צ לשמח"ת לא היה מספיק כל המשקה בניו יורק].
 +
 
 +
בבית-הכנסת נמשכו ההקפות עד אור הבוקר. נודע שכ"ק אדמו"ר שליט"א התפלל ערבית ביחידות, קידש ואכל משהו.  
 +
 
 +
לערך בשעה 1:00-2:00 אחרי חצות הלילה נערכו הקפות בתוך חדר כ"ק אדמו"ר שליט"א, כשכ"ק אדמו"ר שליט"א מחזיק בידו ספר-תורה.  
 +
 
 +
אומרים שכ"ק אדמו"ר שליט"א אמר הלילה: "וויפיל מען האָט זיך געפילט היינט אפילו אַ מיליאָן מאָל בעסער ווי נעכטן איז דעם צווייטן טאָג (מאָרגן) קען מען נאָך אַלץ פילן בעסער".

גרסה אחרונה מ־17:55, 27 בנובמבר 2008

יום שלישי, שמיני עצרת

לערך בשעה 9:30 אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א לריל"ג שיסדרו עבורו מנין לשחרית וגם קריאת התורה. תפילת שחרית התפללו בשעה 10:00 במנין מצומצם בג"ע התחתון, וכ"ק אדמו"ר שליט"א התפלל כשהוא שוכב על המיטה. כשהגיעו לקריאת התורה, אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א שיעלה למפטיר, אך יעשה זאת בעודו יושב על המיטה וכן היה (אף שהרופאים לא היו מרוצים מכך, כי לדעתם זה מכביד על הלב). קריאת התורה התקיימה בחדרו של כ"ק אדמו"ר שליט"א על הסטנדר של כ"ק אדמו"ר שליט"א, וכ"ק אדמו"ר שליט"א עלה לתורה ואמר את ההפטרה בישיבה (אך בברכות ההפטרה התרומם קצת). את ההפטרה אמר בקול רם ויכלו לשמוע גם בגן-עדן-התחתון, שם התפללו תפילת מוסף כשדלת החדר נשארה פתוחה. אחרי ההפטרה אמר "יזכור" בעמידה, ואח"כ שכב שוב במיטה. ב"הוא אלוקינו" וב"אתה בחרתנו" רמז בידו שיש לשיר ע"י שהכה קלות על המטה.

אחרי התפילה התחיל לשיר "ושמחת בחגך" (ורמז בידו לשיר כנ"ל) ואח"כ ביקש שכל המתפללים יעברו לפניו ובירך את כולם ב"גוט יום טוב". לכהנים אמר "יישר כח". לרב שמערל גורארי' (מתל-אביב) הורה לדבר עם הגבאים אודות מכירת המצוות בשבת בראשית.

כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר לריל"ג: "מען זאָל ניט פאַרגעסן גיין משמח זיין אידן בביהכ"נ כו'" ושילכו לשם "מיט אַ שוטרעם", וכן תפילת מעריב וההקפות (בערב) יהיו בשמחה "און אַזוי אויך מאָרגן און דער עיקר מיט אַ שטורעם", והוסיף שאלו שרוצים לעשות לטובת בריאותו שילכו לשמח יהודים.

באמצע תפילת שחרית נודע לקהל הרחב שהי' בביהכ"נ הגדול שהרופאים קבעו שהמצב הולך ומשתפר. אחד השלוחים מאנגליה (ר' נ.ס.) הכריז שכולם מקבלים על עצמם להשתפר ומבקשים מהקב"ה שישלח בקרוב רפואה שלימה לכ"ק אדמו"ר שליט"א, וכמו"כ אמרו פעמיים "מי שברך" לרפואת כ"ק אדמו"ר שליט"א – פ"א אמר ר' ז.ש. ובפעם השניה אמר הבעל-קורא הרב שוסטערמאַן. בקשר למפטיר (שנהוג שכ"ק אדמו"ר שליט"א מקבלו), אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א שיתנוהו לרב, ונתנוהו לב דוד חנזין מאה"ק (כי לא היה רב מכובד אחר וגדול ממנו).

אחרי התפילה ירד ר' לייבל ביסטריצקי וסיפר אודות מה שהיה במשך התפילה, ומצב הרוח של הקהל התרומם.

במהלך התפילה של כ"ק אדמו"ר שליט"א הגיע הד"ר ווייס משיקאגו, שאף הביא עמו כמה מכשירים מביה"ר שלו, שבאמצעותם יוכלו שם לבדוק את תוצאות הבדיקות שיעשה כאן. מספרים שכאשר הגיע ל-770 פרץ בבכי ואמר: תמיד ידענו שכ"ק אדמו"ר שליט"א מחולל נסים ונפלאות לחולים וכו', ואני בעצמי נוכחתי בכך כשטיפלתי בכמה רופאים שכ"ק אדמו"ר שליט"א שלח אלי להתרפאות, אך כעת עלי לבוא ולרפאות את כ"ק אדמו"ר שליט"א. כשנכנס לחדר ונבהל לראות את כ"ק אדמו"ר שליט"א בעזה מצב, אמר לו כ"ק אדמו"ר שליט"א (שהבחין בכך) שרוצה שיטפל בו כמו בכל פציינט רגיל (דיבר איתו באנגלית).

מספרים שעצם הגעתו של הד"ר ווייס גרמה לכ"ק אדמו"ר שליט"א להיות במצב רוח מרומם. הד"ר ווייס אמר שאמנם קשה לטפל בחולה כשאינו בביה"ר, אבל זה אפשרי. על עצמו אמר שאינו רופא גדול, אבל יודע מהו "רבי" ולכן מקווה שיוכל לתת את הטיפול הטוב ביותר. הוא אמר שיישאר ליד כ"ק אדמו"ר שליט"א עד אשר יבריא. הוא אף אמר שיש לשמוע לדעת כ"ק אדמו"ר שליט"א ולאפשר לו להישאר בחדרו, ומנה כמה מעלות בכך: כאן יהי' הטיפול עם רופא צמוד, כ"ק אדמו"ר שליט"א יוכל להביע דעתו על הטיפול וגם לא יצטער מהריחוק מהחסידים.

וכך הי' סדר הבדיקות: אחרי שהתקבלו תוצאות הבדיקות היו מראים אותן לכ"ק אדמו"ר שליט"א שהי' קובע איך ומה צריך לעשות. הרופאים אמרו שאומר הכל בדיוק מתאים לשיטות הרפואה.

במהלך הבדיקות אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א לריל"ג שהוא מעוניין לעשות קידוש ולאכול סעודת יו"ט, וכן היה (הרופאים התנגדו לכך, אך הד"ר ווייס אמר שצריך לתת לכ"ק אדמו"ר שליט"א לעשות קידוש).

הגיע גם רופא מקליוולנד, בעל-תשובה, וכשנכנס אמר לכ"ק אדמו"ר שליט"א שכעת כשרואה את מצב כ"ק אדמו"ר שליט"א חושב הוא שחילל יו"ט בזה שבא. כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר לו שעדים שבאו לעדות החודש לפעמים קרה ובאו באמצע יו"ט ובכל זאת קיבלו אותם הבית-דין, ועד"ז כאן, בכדי לרפאות יהודי מחללים גם על ספק.

כ"ק אדמו"ר שליט"א שאל את א' הרופאים (שבא לקחת דם לבדיקה): מה גורם שהדם ייצא – המחט (הזריקה) או הריקנות שבו ("וואַקיום") המושך את הדם מהגידים? הרופא ענה שזהו הריקנות. כ"ק אדמו"ר שליט"א סיפר לו: פעם התעניינתי בכך, כי מישהו בא אלי וטען שהוא "ריק" ואינו שייך לכלום. אמרתי לו שאדרבה, דבר של ריקנות מושך לתוכו בכח חזק יותר, וממילא הוא כלי לכל עניני טוב וקדושה. וסיים כ"ק אדמו"ר שליט"א: הרי בשמיני עצרת הרבנים אומרים "סערמאָנס" (נאומים), ומכיון שאינני מורשה לדבר, הנני אומר את מה שאמרתי ואתה תמסור לשאר.

הרופאים ביקשו שכל הניגונים והריקודים יהיו רק בבית הכנסת הגדול (ולא ליד חדרו של כ"ק אדמו"ר שליט"א), בכדי לתת לכ"ק אדמו"ר שליט"א אפשרות לנוח. בשעה 4:00 שאל כ"ק אדמו"ר שליט"א את הריל"ג מדוע אינו שומע שמחת יו"ט, והשיב שזהו מחמת מה שהרופאים ביקשו. השיב כ"ק אדמו"ר שליט"א: ככל שאשמע שמחת יו"ט זה יוסיף בהחלמתי, ולכן תדאג לכך שאשמע את השמחת יו"ט".

הריל"ג מסר זאת לרופאים, והללו אמרו שא"כ, יש לעשות כרצון כ"ק אדמו"ר שליט"א. הריל"ג הודיע זאת לקהל ותיכף ומיד התחילו לנגן ולרקוד ליד חדרו של כ"ק אדמו"ר שליט"א.

הרבנית היתה יורדת כל שעתיים לראות מה המצב, ומספרים שכשהיתה נכנסת לחדרו של כ"ק אדמו"ר שליט"א היו פניו נראות כרגיל.

באמצע היום שאלו שוב את כ"ק אדמו"ר שליט"א באם רצונו לנסוע לבית הרפואה, והשיב שכבר הביע את דעתו.

מספרים גם כי הרופאים שאלו את כ"ק אדמו"ר שליט"א מדוע לא סיפר כבר לפני כמה שבועות שמרגיש כאבים בלב, וכ"ק אדמו"ר שליט"א ענה שבכל פעם כשהרגיש כאב עשה לעצמו עיסוי ("מאַסאַדז'" והכאב חלף. כעת אמר להם כ"ק אדמו"ר שליט"א שלא יפרסמו את המצב באם ישתנה לרעה.

אחת שעבדה כמשרתת בבית אדמו"ר (מהוריי"צ) נ"ע וכעת סידרה משהו בחדר כ"ק אדמו"ר שליט"א ביקשה רשות לשאול משהו. כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר שיכולה לשאול והיא שאלה אם מישהו אחר הי' באותו מצב והי' שואל את כ"ק אדמו"ר שליט"א האם לנסוע לבית-הרפואה, מה הי' עונה לו. כ"ק אדמו"ר שליט"א השיב לה בשאלה: "וואָלט ער מיר געפאָלגט?" וכשענתה שכן המשיך כ"ק אדמו"ר שליט"א: "במילא דאַרף מען מיר איצטער אויך פאָלגן" [לפי יומן אחר היה זה א' הרופאים ששאל זאת, והשיב כ"ק אדמו"ר שליט"א שאינו מחויב לענות על "לו יצוייר"]...

אחה"צ אמר הרב שלמה אהרן קזרנובסקי לריל"ג שבכל שנה יש לו חזקה למסור שני בקבוקי משקה, ולכן ביקש לעשות זאת גם עתה. כ"ק אדמו"ר שליט"א הסכים לזה, והרב קזרנובסקי נכנס יחד עם הריל"ג. כשנכנס, איחל לכ"ק אדמו"ר שליט"א רפואה שלימה ופרץ בבכי וכ"ק אדמו"ר שליט"א אמר לו: "ס'איז דאָך אַ סתירה צו ושמחת בחגיך, מ'וויל דאָך אַז מיר זאָל צוקומען אין בריאות, איז דאָס דווקא דורך מרבה זיין בשמחה. בכיות איז נגד רצוני", ונתן לו את שני בקבוקי המשקה [לפי יומן אחר, הוכנסו בקבוקי המשקה עוד לפני החג] והורה שבלילה תתקיים התוועדות כרגיל, שבודאי לא יחסרו בה דברי תורה, התעוררות ושמחה, ושאחרי' יערכו את ההקפות ושיהיו בשמחה ושלא יגרע משמחת החג. כ"ק אדמו"ר שליט"א הורה שישקו מהמשקה שנתן ביום, שלא יהיה כ"מכין" כו'.

כ"ק אדמו"ר שליט"א הורה לרש"ג – דרך המזכיר הריל"ג – שאת הפסוקים מ"אתה הראת" ימכרו הערב לטובת ישיבת תומכי תמימים, כרגיל מידי שנה, בלי שינויים, ואת השתתפותו יתן כ"ק אדמו"ר שליט"א בדולרים בודדים ואלו שיקנו פסוק יקבלו דולר אחד.

במשך היום לקה כ"ק אדמו"ר שליט"א בהתקף לב נוסף, אך לא כה חמור כמו הקודם. למנחה ומעריב לא היה מנין (רק להקפות), ובליל שמחת תורה נח כ"ק אדמו"ר שליט"א במשך רוב הלילה.

ליל שמחת תורה

רוב הקהל הלך לבתי-כנסיות, השנה גם למקומות מרוחקים ביותר לאור ההוראה שילכו עם "שטורעם", לשמח יהודים בשמחת החג. אלו שהלכו לבתי כנסיות בשכונת קווינס הלכו גם לאוהל (כנ"ל), היות וזה לא רחוק מהמקום שהלכו. בשעה 9:00 התקיימה התוועדות חסידית בהשתתפות זקני ומשפיעי אנ"ש. הרב מרדכי מענטליק חזר על שיחת כ"ק אדמו"ר שליט"א מי"ג תשרי והרב יואל כהן לימד שיחה משמח"ת. בהתוועדות זו חילקו את המשקה שנתן כ"ק אדמו"ר שליט"א לרב קזרנובסקי. הכסא של כ"ק אדמו"ר שליט"א ניצב במקומו ליד שולחן ההתוועדות. באמצע ירד הד"ר ווייס שרצה להגיד כמה מילים באידיש דווקא. הוא בירך את כ"ק אדמו"ר שליט"א ואמר לקהל שהמצב כבר יותר טוב.

בזמן הזה שאל כ"ק אדמו"ר שליט"א את המזכיר הריל"ג האם הלכו לשמח בבתי-כנסיות וענה הלה שכן. כ"ק אדמו"ר שליט"א המשיך לשאול "וואָס טוט זיך אונטן? (בבית-הכנסת)" וענה שמתוועדים החל מהשעה 9:00. שאל כ"ק אדמו"ר שליט"א: "מיט אַ שטורעם?" והוסיף שימסור שאמר שיתוועדו "מיט אַ גרויסן שטורעם".

אחרי ההתוועדות התחילו במכירת ואמירת פסוקי "אתה הראת". בדרך כלל נהוג שבלילה זה מתכבד כ"ק אדמו"ר שליט"א לומר את כל פסוקי "אתה הראת" בפעם הראשונה, ובשני האחרים בפסוק ראשון ואחרון. גם הפעם נהגו כך וכל הקהל אמר פסוקים אלו (כל הקהל השתתפו בקנייתם לזכות בריאותו של כ"ק אדמו"ר שליט"א). את הפסוק "ופרצת" קנו התמימים בסך של 770 דולר (כ"א השתתף בסכום של 5 דולר). אחרי כל פעם שסיימו את "אתה הראת" שרו ורקדו "לשם שמחת יו"ט", לאור הוראת כ"ק אדמו"ר שליט"א שהכל יתנהל כרגיל בלי שינויים. בהקפה ראשונה ושביעית רקד הרש"ג לבד. הלילה הגיעו ל-770 אנשי הקונסולי' הישראלית והתכבדו באמירת פסוקים. אח"כ נערכו ההקפות כשבין הקפה להקפה רקדו ושרו משך זמן. השמחה היתה למעלה מהגבלות – לאור בקשת כ"ק אדמו"ר שליט"א. שרו את הניגון "זאָל שוין זיין די גאולה" והחליפו מילים אלו במילים "זאָל שוין קומען די רפואה, דער רבי זאָל געזונט זיין" ואחר-כך החליפו למלים "דער רבי איז געזונט, משיח זאָל שוין קומען", וכך שרו במילים אלו במשך כמעט שעה שלמה בריקודים.

באותו זמן קם כ"ק אדמו"ר שליט"א ממיטתו ועמד על רגליו ואמר שעושה זאת בכדי שהריל"ג יוכל למסור לקהל שהוא מרגיש טוב "באופן גלוי". כששמע את הניגון הנ"ל (בעת שפתחו את הדלת מפעם לפעם) אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א לרופא: "דאָס איז חסידים". כששאלו את כ"ק אדמו"ר שליט"א האם הרעש מהשירה אינו מפריע לו, וענה: "עס איז אַ געשמאַקע מוזיק".

אחד הרופאים אמר שאם ידעו הקהל כמה נחת רוח גרם ניגון זה לכ"ק אדמו"ר שליט"א היו מנגנים אותו כל הזמן [ביומן אחר נרשם שאמר שאם החסידים היו רואים את החיוך של כ"ק אדמו"ר שליט"א היו קונים את כל המשקה בניו יורק, ועד"ז אם היו רואים את ההבדל שבין שמע"צ לשמח"ת לא היה מספיק כל המשקה בניו יורק].

בבית-הכנסת נמשכו ההקפות עד אור הבוקר. נודע שכ"ק אדמו"ר שליט"א התפלל ערבית ביחידות, קידש ואכל משהו.

לערך בשעה 1:00-2:00 אחרי חצות הלילה נערכו הקפות בתוך חדר כ"ק אדמו"ר שליט"א, כשכ"ק אדמו"ר שליט"א מחזיק בידו ספר-תורה.

אומרים שכ"ק אדמו"ר שליט"א אמר הלילה: "וויפיל מען האָט זיך געפילט היינט אפילו אַ מיליאָן מאָל בעסער ווי נעכטן איז דעם צווייטן טאָג (מאָרגן) קען מען נאָך אַלץ פילן בעסער".