ג' תשרי תנש"א

מתוך יומן 770
יומן 770

שבת קודש פרשת האזינו, שבת שובה, ג' בתשרי

עוד בשעות הבוקר המוקדמות החלו האורחים הרבים לזרום ל-770 כדי לתפוס מקום לקראת ההתוועדות, במקומות המיוחדים לאורחים.

בשעה 10:00 נכנס כ"ק אדמו"ר שליט"א לתפילת שחרית.

את המפטיר קרא הרבי שליט"א בקול רם וכשהגיע לפסוק "ותשליך במצולות ים כל חטאתם", היה קולו חנוק מבכי, הדבר נמשך עד לסיום הברכות.

התוועדות א'

כאשר נכנס להתוועדות, בשעה 1:30, שר הקהל ניגון שמח עד שהתיישב כ"ק אדמו"ר שליט"א על מקומו ובירך על היין; כרגיל – ניגנו את הניגון ממזמור פ"ט, הרבי שליט"א ענה "לחיים" והחל באמירת השיחה.

בשיחה הראשונה דיבר בין היתר הרבי שליט"א בהרחבה על ייחודה של קביעות השנה בה מתחברים השבת ויו"ט וביאר את מעלת השבת על יו"ט מבחינת הקדושה (הקשורה בפרישות מהעולם ומבני אדם) ואת מעלת היו"ט מבחינת השמחה (שצריכה להיות דוקא ביחד עם אחרים).

במשך הדברים העיר כ"ק אדמו"ר שליט"א שלכאורה צ"ב מדוע הספר לקו"ת מתחיל מפרשת בשלח ולא מויקרא, וכמו"כ אמר שמסתבר לומר שהצ"צ צירף ללקו"ת גם הגהות מתורת חיים, ובמילא זהו "ליקוט" מביאורי אדה"ז, אדהאמ"צ והצ"צ. בתוך הדברים גם הזכיר שלימוד התורה בביאת המשיח תהיה באופן של ראיה (אראנו נפלאות), וכך ילמד את כל ישראל בדרך הטבע.

בסיום השיחה ניגן הקהל את ה"מארש נפוליון", וכ"ק אדמו"ר שליט"א עודד בתנועות של שמחה את ה"מארש".

בשיחה השניה דובר על פרשת השבוע – האזינו ועל נושא שבת תשובה וכ"ק אדמו"ר שליט"א אמר ששבת זו כוללת את כל שבתות השנה וסיים בהתעוררות לקבל החלטות טובות בתורה ובמצוות בכלל ובמיוחד בהוספה בג' הקוין דתורה עבודה וגמילות חסדים.

בסיום שיחה זו ניגנו ניגון שמח, והרבי שליט"א הניף ידו בתנועות חזקות במיוחד לכל הכיוונים פעם ביד ימין ופעם ביד שמאל, בשמחה גדולה ולמשך זמן.

בשיחה הג' המשיך לבאר את תחילת פרשת השבוע, מדוע קודם מדובר על שמים ורק אח"כ על ארץ (שהרי יהודי נמצא למטה דוקא).

בסיום השיחה החלה חלוקת המשקה כנהוג בכל שבת. המזכיר העמיד 4 בקבוקים והרבי שליט"א מזג כרגיל מהבקבוקים לכוסו, ומכוסו חזרה לבקבוקים.

לאחר שהכריזו, הורה להרב י.כ. שי' שינגנו שיבנה בית המקדש. לאחר מכן החל בעצמו לנגן "ניעט ניעט ניעקאווא". השירה היתה בהתלהבות רבה והרבי שליט"א הרבה לעודד אותה בידיו הק'.

בסיום ההתוועדות, בשעה 3:30, הזכיר כרגיל אודות ברכה אחרונה.

בתפילת מנחה ב"שים שלום" עודד בשתי ידיו הק', ובסיום התפילה יצא כשהוא מעודד בידו להגברת השירה.

בין תפילת מנחה ועד התחלת ההתוועדות השניה, נותרו קצת יותר משעתיים. אלו נוצלו ל"חזרה" על שיחות הק' שזה עתה נשמעו ודוקא מפני שנכונה התוועדות נוספת ראוי לחזור עליהן היטב. רק לאחר מכן התפזר הקהל איש איש לביתו, לאכסנייתו או לאולם הכנסת האורחים כדי "לחטוף" סעודת שבת ולמהר לתפוס מקום להתוועדות הבאה שהחלה סמוך לעת השקיעה.

ההתוועדות הבאה היא, כאמור, במקום התוועדות ראש השנה ולכן נוטלים בה ידים לסעודה כבכל יו"ט. עם כניסתו לביהכנ"ס, בשעה 6:30 לערך, נכנס הרבי שליט"א להתוועדות, נטל את ידיו הק' לסעודה, פרס את החלה וטבל חתיכה קטנה ג"פ בדבש. כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר "לחיים" לקהל ושתה מעט מהיין; כן נתן חתיכת חלה לילד ממשפחת שארף, והורה לגבאי הרב י. י. פינסון שי' שיכריז; "מי שעדיין לא נטל את ידיו לסעודה", הכריז הגבאי, "שיעשה זאת מיד לפני השקיעה". כ"ק אדמו"ר שליט"א החל באמירת השיחה שנמשכה זמן רב.

גם ההתוועדות הזו נפתחה בעובדה שהפעם ר"ה קשור בשבת והפעם הוסבר כיצד כאשר ההתוועדות של ר"ה היא בשבת יש בה גם מעלות השבת וגם מעלות המועד. בהמשך אמר שנוסף על הפסק שיש בבית דין של מעלה, הרי ישנו גם הפסק של בי"ד של מטה שתהיה שנת אורה, שנת ברכה וכו' (ע"פ סדר האל"ף-בי"ת).

החלק הבא של השיחה הוקדש לנוהג להזכיר בהתוועדות ר"ה מדי שנה בשנה את כל אחד מרבותינו נשיאנו הק' החל מהבעש"ט ועד כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ נ"ע. הרבי שליט"א אמר כי הנוהג הוא להזכיר אותם בעיקר בתארים שבהם רגילים לקרוא להם ולא כל כך בשמותיהם (למרות שבכל שם יש תוכן מיוחד), ובהמשך השיחה מנה את רבותינו הק' גם בשמותיהם תוך ביאור ענין הזכרת זכות אבות שבכך והורה לנגן ניגון של כל אחד מהם, החל מ"ניגון ג' תנועות" להבעש"ט, המגיד ואדמו"ר הזקן, אותו יש לשיר שלש פעמים.

יצויין כי בין הדברים על מעלת השנה שעברה "שנת ניסים" והזכיר כי לע"ל יתגלו כל עשרת השבטים "מאחרי ההרים", אמר כ"ק אדמו"ר שליט"א כי נס היציאה מרוסיה הוא מעין "טעימה" של קיבוץ הגלויות לעת"ל.

בסיום השיחה שתה הרבי שליט"א "לחיים" מהכוס והחל באמירת השיחה השניה, בה הזכיר אודות המנהג לנגן בראש השנה את הניגונים של כל רבותינו נשיאינו אחרי הזכרת שמם, והורה שוב שאת ניגון ג' תנועות יש לנגן ג' פעמים.

במהלך השיחה הזכיר הרבי שליט"א את ב' הדיעות בענין הספרי-תורה שהיו מונחים בקה"ק, בתוך הארון או בצידו – ועד"ז בלימוד התורה ישנם ב' אופנים אלו. כמו"כ הזכיר את הפס"ד של הרבנים שכבר "כלו כל הקיצין" והולך ומוסיף בזה, כך שמשיח צדקנו צריך כבר לבוא.

עם סיום השיחה הזו החל הרה"ח ר' י.כ. את הניגונים כאשר בין ניגון לניגון הכריז את בעל הניגון.

אחרי ניגון ג' תנועות החל הנ"ל להכריז על הניגון הבא, אך כ"ק אדמו"ר שליט"א הורה לנגן זאת שוב (כדבריו בשיחה שיש לנגן זאת ג' פעמים) וניגנוהו עוד ב' פעמים.

שירת הניגונים ארכה זמן ממושך והיה זה מעמד מיוחד במינו, בלתי ניתן לתיאור. על פניו הק' של כ"ק אדמו"ר שליט"א נראתה דביקות עילאית ורוב הזמן היה ראשו מורכן ועיניו הק' מושפלות למטה או עצומות. מניגון לניגון גברה ההתלהבות של אלפי הנוכחים בבית המדרש שנסחפו אחרי האוירה המיוחדת והטון של הניגון, אם בניגון דביקות כמו "הבינוני" לכ"ק אדמו"ר מוהריי"צ נ"ע ואם בניגון "אתה בחרתנו" לכ"ק אדמו"ר שליט"א שהושר בשמחה...

ואלו היו הניגונים: "שלוש תנועות" להבעש"ט, המגיד ואדה"ז, "בני היכלא" לאדמו"ר הזקן, ה"קאפעליע" לאדמו"ר האמצעי, "ימין ה'" לאדמו"ר הצמח צדק, "לכתחילה אריבער" לאדמו"ר מהר"ש, "ניגון הכנה" לאדמו"ר מוהרש"ב, "הבינוני" לאדמו"ר מוהריי"צ, ו"אתה בחרתנו" לכ"ק אדמו"ר שליט"א.

כשהחלו "בני היכלא" הרים כ"ק אדמו"ר שליט"א את עיניו הק' והביט על הקהל ושוב הרכין את ראשו. כן היה ג"כ באמצע ניגון הקאפעליע ובאמצע ניגון "ימין ה'", ובזו השתתף כ"ק אדמו"ר שליט"א מעט בניגון בפיו הק'. באמצע הניגון "אתה בחרתנו" הניף הרבי שליט"א את ידו בחזקה והקהל שר את הניגון בהתעוררות ובשמחה גדולה.

אחרי הניגונים היתה עוד שיחה קצרה שעיקרה היה ברכה ותפילה כי מכיון שבשנה זו צום גדליה נדחה, וכלו כל הקיצין וצ"ל תיכף ומיד ממש "הקיצו ורננו שוכני עפר" וגדליה בתוכם, ובמילא יידחה לגמרי ובמהרה בימינו נזכה ל"אראנו נפלאות".

כך הסתיימה ההתוועדות השניה בשנת "אראנו נפלאות". הרבי שליט"א בירך ברכת המזון על הכוס, ואח"כ נעמד לתפילת מעריב (השעה היתה 8:15).

אחרי התפילה הבדיל על הכוס של ברכה. לפני "סברי מרנן" הביט לעבר הר' בערל יוניק שימלא שוב את הכוס, לברכת בורא מיני בשמים הניח את הכוס ובמפית ניר אחז את קופסת הבשמים בשתי ידיו והריח. אח"כ בירך "מאורי האש" ופשט את אצבעות ידיו למול הנר ובסיום ההבדלה שפך כ"ק אדמו"ר שליט"א מהכוס לצלוחית והביט לעבר ר' מאיר שי' הארליג שיכבה את הנר ביין, אח"כ הרכין ראשו והריח את הצלוחית וטבל את שתי אצבעותיו ביין וכשהעביר אותם על קצות עיניו (לפנים) אמר את הפסוק ("מצות ה' ברא מאירת עינים").

אח"כ החלה חלוקת היין מ"כוס של ברכה" (השעה היתה 8:30).

כשלוש שעות עמד הרבי שליט"א ומזג בידו הק' מעט יין מכוסו לכל אחד ואחד מהמוני העוברים, שמספרם עלה בהרבה על מספר המשתתפים בהתוועדות, שכן גם יהודים רבים, מכל העדות והחוגים, שלא היו כאן במשך החג והשבת, מיהרו ל"770" עם צאת השבת.

כל אותן שעות היה בית הכנסת מלא וגדוש לא רק בשורות הממתינות אלא גם בשאר הקהל שעמד מסביב, צפה במעמד הקדוש וליווה אותו בשירה שהלכה וגברה. בין הניגונים שרו את כל הניגונים שחיברו עד עתה על פרקי התהילים של כ"ק אדמו"ר שליט"א במשך כל השנים, ובא' הניגונים הניף הרבי שליט"א את ידו פעם א'.

כמעט לכל אחד מהעוברים אמר הרבי שליט"א "לחיים ולברכה", ולכמה אמר "ברכה והצלחה". כן חייך להרבה מהעוברים ובפרט לילדים. כשעבר החייט שעושה את ה'סירטוקים' לכ"ק אדמו"ר שליט"א, אחז הרבי שליט"א ב'סירטוק' וחייך לעברו.

החלוקה נמשכה עד השעה 11:15 ובסיום התיישב הרבי שליט"א ואמר ברכה אחרונה, נעמד ואמר "ויתן לך". עד שסיים הספיקו להגיע עוד אנשים שלא קיבלו כוס של ברכה, וכ"ק אדמו"ר שליט"א חילק שוב מכוסו במשך חמשה רגעים לערך וכשסיים אחז בידו את הכוס (כשהצלוחית על פיה) והסידור והחל לנגן "כי בשמחה תצאו" ויצא לחדרו.

למרות השעה ואחרי שתי התוועדויות שדרשו ריכוז מחשבתי מתוך דוחק גדול נשאר רוב הציבור לחזור שוב ושוב על שיחות הקודש, לאמירת "לחיים" על היין מכוס של ברכה והתוועדות ריעים חסידית באווירה שרק אחרי ימי הסליחות ושלוש יממות שכאלו במחיצה קדושה זו ניתן להגיע אליה...

כן התקיימה הערב ב-770 חגיגת סיום הלכות מלוה ולוה ברמב"ם.