י"ח אייר תשמ"ז
יום ראשון, ח"י אייר - ל"ג בעומר
במוצש"ק התקיימה התכנסות כללית של כל האחראים והפעילים השונים בהכנות לתהלוכה במשרדי "ועד מגיני ומרחיבי החינוך הכשר", שם קיבלו הממונים תדרוך מלא ומפורט.
אותה שעה עסקו הממונים על הרכבת הבימה, עלי' אמור להופיע כ"ק אדמו"ר שליט"א – בבנייתה. הבימה שנבנתה לרגל הפּאַראַד השנה היתה שונה מבעבר, בכך שהוא הובילה מפתח הבנין עד לקצה השביל ללא צורך במדרגות. עד שעות הבוקר טרחו האברכים והבחורים בבניית הבימה המפוארת שעוטרה בצבעי אדום וכחול וסמל ה"מרכז לעניני חינוך" נקבע בחזיתה. מעלי' הוצב שלט ענק ועליו הכותרת: "ל"ג בעומר פּאַראַד – שנת השמיטה לה'". בפינות שונות בשכונה פוזרו פלטפורמות ענק, עליהם הוצבו במהלך הלילה המוצגים השונים.
החל מהשעה 8:30 בבוקר החלו כוחות משטרה רבים לסגור את רחובות קינגסטון ואיסטערן פּאַרקוויי, בחלק שבין רחוב אָלבעני עד לרחוב ניו יורק. על הרחבה שמול 770 הוצבו אלפי כיסאות במהירות רבה, ועד מהרה הוכן המקום לאירוע הגדול.
בשעה 9:00 בבוקר התרכזו כל המשאיות ועליהם המוצגים על רחוב איסטערן פּאַרקוויי בחלק שבין הרחובות ברוקלין לניו יורק. אט אט החלה הרחבה להמות אדם, ובשעה 10:00 כבר החלו אלפי ילדים למלאות את הרחבה, והכל ציפו לביאת כ"ק אדמו"ר שליט"א.
קצת לאחר השה 10:00 בבוקר הגיע כ"ק אדמו"ר שליט"א מביתו, כשבתוך המכונית יושב גם שוטר יהודי. כ"ק אדמו"ר שליט"א יצא מהמכונית, נופף בידו הק' לשלום, ונכנס לחדרו הק'.
הפּאַראַד נפתח ע"י ר' יוסף שי' גולשטיין, המנחה את הפּאַראַד כשלושים שנה. הוא פתח במשמעות היום ל"ג בעומר, וסיפר לילדים סיפורים מחיי רשב"י. אח"כ הציג המנחה את חביב הילדים המפורסם הידוע בכינויו "אַנקל מוישי", ועל גבי פלטפורמה מיוחדת שהוצבה על הכביש שלפני הבימה המרכזית עמד "משה הדוד" ושימח בשיריו את הילדים.
מסביב לקהל אלפי הילדים שישבו עם מוריהם ומדריכיהם, ניצבו אלפי חסידים ורבים מתושבי ניו יורק שבאו לקחת חלק בפּאַראַד קידוש ה' זה לכבוד ל"ג בעומר, יום ההילולא של רשב"י.
אח"כ הציג המנחה הפותח הנ"ל את ר' יעקב יהודה שי' העכט, שניהל את כל מהלך הפּאַראַד.
בין קהל הילדים ועל גבי פלטפורמות התרוצצו ליצנים ו"חיות" ושמחו את אלפי הילדים, תוך שהם מוסיפים חגיגיות לשמחה שמסביב.
בטרם הופיע כ"ק אדמו"ר שליט"א על הבימה כדי להשתתף בפּאַראַד, עמד ר' י.י. שי' העכט בדבריו על פעולותיו הכבירות של כ"ק אדמו"ר שליט"א ברחבי העולם כולו לקירוב יהודים ליהדות.
לערך בשעה 11:15 יצא כ"ק אדמו"ר שליט"א מחדרו הק', לקול צלילי מארש "אני מאמין" כשכל קהל האלפים שמילא את הרחבה הגדולה עומד על רגליו. כ"ק אדמו"ר שליט"א נופף לשלום לעבר אלפי הילדים ועלה על הבימה הגבוהה והמיוחדת שהוקמה בקצה השביל המוליך לכניסה הראשית של 770.
ממול לבימה המרכזית, עלי' ניצב כ"ק אדמו"ר שליט"א, עמדה פלטפורמה מוגבהת, עלי' ניצבו צוותי טלוויזי' שהעבירו את מהלך הפּאַראַד לריכוזים שונים של חב"ד בעולם. צוותות מיוחדים של תמימים שמרו על הסדר שהי' מופתי במיוחד, הודות לתכנון וארגון לפני האירוע. במקום מיוחד, על הספסלים, לצד בימתו של כ"ק אדמו"ר שליט"א, הוקצו מקומות מיוחדים לזקני החסידים. על הבימה המרכזית עמדו במהלך הפּאַראַד גם חדב"נ הרש"ג שי', הרחמ"א שי' חדקוב, הריב"ק, הריל"ג, ר' מאיר שי' האַרליג ור' י.י. שי' העכט.
בזה אחר זה עלו ילדי צבאות ה' על בימה מיוחדת, לצד בימתו של כ"ק אדמו"ר שליט"א, ואמרו את שנים עשר הפסוקים אותם ביקש כ"ק אדמו"ר שליט"א שישננו בכל הזדמנות. הילדים שאמרו את הפסוקים היוו יצוג למוסדות השונים ובאו מערים שונות, כמו מונטריאול, לונדות וממדינת קולומבי', כדי להשתתף בפּאַראַד המרכזי. כ"ק אדמו"ר שליט"א הסתכל כל העת על הילדים שאמרו את הפסוקים, וכל קהל אלפי הילדים חוזר אחריהם.
אחר כך החלו לשיר "ווי וואָנט משיח נאַו" כשתזמורתם של האחים פיאמנטה ואלי ליפסקר מלווה את השירה וכ"ק אדמו"ר שליט"א מעודד את הגברת השירה במחיאות כפיים נמרצות.
שיחתו הקדושה של כ"ק אדמו"ר שליט"א, שהיוותה את מרכז התהלוכה, נאמרה בשלושה חלקים כאשר ר' יעקב יהודה שי' העכט מוסר תרגום חופשי באנגלית לאלפי המשתתפים. שיחת הק' ארכה כשעה וחצי, ובשעה 12:45 החל מסע התהלוכה לפני בימתו של כ"ק אדמו"ר שליט"א.
תחילה עברו מכוניות משטרה, כשאחריהם צעדו שני ילדים ובידיהם דגלי אמריקה ו"מסיבות שבת". אח"כ טנק המבצעים, כשלפניו אנשי משטרה רכובים על סוסים.
מצעד תופים ביצע תרגילי סדר מול בימתו של כ"ק אדמו"ר שליט"א, כשכל הזמן מניף כ"ק אדמו"ר שליט"א את ידו הק' לשלום ומצדיע.
בזה אחר זה צעדו יחידות עילית של חיל הים ומכונית עתיקה משנת 1934. מתוך מכונית לימוזינה ארוכה פרצו ליצנים, שקיפצו ופתחו בריקוד סוער לשמחת החוגגים.
אח"כ נעה המשאית עם המוצג שבנו תלמידות "מכון חנה" בנושא "עד מתי?".
אחרי המשאית שבנו תלמידי בית המדרש של מוסד "אהלי תורה" צעדו תלמידי המוסד ותלמידי ישיבת "יסוד התורה" של חסידי צאַנז-קלויזענבורג.
ארבע מכוניות שעליהם המבצעים השונים, אותם בנו פעילו ה"ועדה לדוברי עברית" עברו אחר כך.
כל אותה שעה נופף כ"ק אדמו"ר שליט"א בידיו הק' לשלום.
משאית מיוחדת ועלי' ילדים שהגיעו לגיל שלוש והוריהם עברה לפני כ"ק אדמו"ר שליט"א כשעלי' "קבר רשב"י", חדר "בית חב"ד" ועוגת דבש... כשכ"ק אדמו"ר שליט"א מסמן בידו הק' לגזוז את השערות.
אח"כ צעדו בזה אחר זה תלמידי המוסדות: ישיבת ליובאַוויטש באושען פּאַרקוויי, הילדים המשתתפים ב"שעות האמונה", ישיבת עטרת ישראל, חדר ליובאַוויטש במוריסטון, חדר ליובאַוויטש בבולטימור, ישיבת ליובאַוויטש בניו הייבן, ישיבת ספּרינג וואַלי, ישיבת זכרון יהושע, ישיבת ויז'ניץ, ישיבת בעלז – כל אלו ממונסי.
"איך חב"ד כובשת את העולם" הדגים מוצג שבנו תלמידי ישיבת ליובאַוויטש באושען פּאַרקוויי, ואחרי' משאית שבנו תלמידי המתיבתא של "אהלי תורה" המדגימה את קיום שבע מצוות בני נח.
מטוסי סילון חגו באויר, מעל שכונת קראַון הייטס, וכתבו על פני השמים: "בית יעקב מצדיע לרבי מליובאַוויטש". הריל"ג הסב את תשומת לבו של כ"ק אדמו"ר שליט"א, וכ"ק אדמו"ר שליט"א הרים את עיניו הק' והתבונן לשמים.
תלמידי ישיבת תות"ל במורסיטון בנו על גבי משאית, שעברה אח"כ, את "עיר חב"ד" בירושלים לעולי רוסיא. המשאית עוררה התעניינות מרובה אצל כל הצופים וכ"ק אדמו"ר שליט"א הורה לפרופסור ברנובר, שעמד בסמוך, לעלות עלי'...
ושוב צעדות ילדים: מועדני צבאות ה' מבורו פּאַרק, פלאַטבוש ועוד, תלמידי ישיבות רצ"ד, ישיבה אויף ברוקלין, רמסן אייד ג'ואיש סנטר, ישיבת "יגדיל תורה" של חסידי גור, ישיבת תורה ודעת, קינגס הייוויי ג'ואיש סנטר, ישיבת "תפארת דוד" – סקולע, ישיבת חפץ חיים, ישיבה אקדמי מקווינס ותלמוד תורה שערי תורה.
משאית של מוסד "פר"י" המחישה את קריעת ים סוף וקבלת התורה על הר סיני.
משאית מטעם צעירי אגודת חב"ד באה"ק עברה ועלי' מפת ענק של ארץ ישראל עם ציון 113 הסניפים של חב"ד שם, ותיאור פעולות חב"ד בקרב חיילי צה"ל.
אח"כ החלו צועדות ילדות ממוסדות שונים, ואחריהם ילדי ליובאַוויטש מבוסטון.
משאית של מוסד "בית רבקה" בנושא "עד מתי?" עברה, ואחרי' זו של "תפארת בחורים" ממוריסטון שניסו להמחיש מה יכולה לפעול מצוה טובה אחת.
המשאית אותה בנו תלמידי ה"קבוצה" מארץ הקודש עבור מוסד "ברית אברהם" הפועל בקרב יהודי רוסיא הדגימה אף היא והמחישה איך העולם כולו צועד "עד מתי?".
אח"כ צעדו בנות "בית רבקה" לפי חלוקה של כל ה"אמהות" משרה אמנו ועד לאמו של כ"ק אדמו"ר שליט"א, הרבנית חנה נ"ע.
משאית נוספת עברה; ארגון חמ"ה הפעיל גם הוא בקרב יהודי רוסיא בעולם כולו הציגה את פעולותיו של המוסד, וכ"ק אדמו"ר שליט"א התחיל לנגן את הניגון "ניעט ניעט ניקאַוואָ" כשהמשאית עברה על פניו. כל הקהל הצטרף וכ"ק אדמו"ר שליט"א עודד את השירה בידיו הק'.
בשעה 2:10 הסתיימה התהלוכה. בסיום הודה ר' י.י. שי' העכט לכל המארגנים והעוזרים לפּאַראַד, וכ"ק אדמו"ר שליט"א הוסיף (באנגלית): "ובמיוחד לילדים והילדות, בני אברהם יצחק ויעקב ובנות שרה רבקה רחל ולאה", ואחר התחיל לנגן "כי בשמחה תצאו" ומחא כפיו הק' בחוזק. אח"כ הסתובב ופנה בצעדים נמרצים לחדרו הק'.
בתום התהלוכה החל צועד כל הקהל העצום לעבר "עיר הילדים" כשעל שדרת קינגסטון נעצרים כולם לחזות בתערוכת ה"גלות וגאולה".
כעבור 10 דקות יצא כ"ק אדמו"ר שליט"א ונסע למקוה, וחזר כעבור כחצי שעה.
בשעה 3:00 הגיעה הרבנית לשדרת עמפּאַיער דרך שדרת קינגסטון, כשהיא מלווה במכונית משטרה, ונופפה לשלום לחוגגים במקום.
בשעה 4:20 הגיע כ"ק אדמו"ר שליט"א לרחוב עמפּאַיער לביקור המלכותי. מכונית כ"ק אדמו"ר שליט"א, שלוותה במכונית משטרה כשאלי' מצטרפים הריב"ק והריל"ג עם מכוניתם. כ"ק אדמו"ר שליט"א נסע דרך שדרת קינגסטון עד לרחוב קראַון, שם פנה לכיוון שדרת ברוקלין.
כ"ק אדמו"ר שליט"א נופף כל העת לשלום בשתי ידיו לעבר הילדים החוגגים ב"עיר הילדים". משם נסע כ"ק אדמו"ר שליט"א לאוהל.
בשעה 7:00 בערב הסתיימו האירועים ברחוב עמפּאַיער, שם הוקמו גם פינות מיוחדות לקירוב יהודים, בהנחת תפילין, רישום לספר התורה וכדומה.
מהאוהל חזר כ"ק אדמו"ר שליט"א בשעה 8:45, ואח"כ נכנס לתפילות מנחה ומעריב.
לאחר התפילה הסתובב כ"ק אדמו"ר שליט"א לקהל ואמר: מכיון שהיום לא חולק צדקה והלילה הולך אחר היום, לכן מי שרוצה לקחת יכול לבוא ולקחת.
חלוקת הדולרים הסתיימה בשעה 10:20, וכעבור מספר דקות נסע כ"ק אדמו"ר שליט"א לביתו.